Για διαχρονικές περιβαλλοντικές καταστροφές, που τείνουν πλέον να γίνουν μη αναστρέψιμες και για καθεστώς άγριας Δύσης, με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού δεν γίνονται επαρκείς έλεγχοι, κάνει λόγο στο ethnos.gr το μέλος της κίνησης πολιτών «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου», Ελένη Ανδριανοπούλου, αναφερόμενη στην πανέμορφη παραλία Πλάκα του νησιού, η οποία, μάλιστα, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και άρα θεωρητικά προστατευόμενη σε υψηλότερο βαθμό.
Κατά την κ. Ανδριανοπούλου, δρόμοι σε αμμοθίνες διαπλατύνονται παρανόμως, γίνονται μεγάλης έκτασης αμμοληψίες από την παραλία, υπάρχουν διάφορες διάσπαρτες κατασκευές ακόμα και δίπλα στο κύμα και σακιά με άμμο έχουν τοποθετηθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης, γεγονός που προκαλεί, ωστόσο, μεγαλύτερη καταστροφή.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, αναφέρει στο ethnos.gr ότι γίνονται πολύ συχνά έλεγχοι και αυτοψίες από τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία, ωστόσο, δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει πρόστιμα, αφού η παραλία και ο αιγιαλός βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κτηματικής Υπηρεσίας. Σε αυτήν, κατά τον κ. Λιανό, ο Δήμος Νάξου μεταβιβάζει τα αποτελέσματα των αυτοψιών που διενεργεί.

«Δεν φαίνεται να γίνεται κάποιος έλεγχος»
Ειδικότερα και σύμφωνα με την Ανδριανοπούλου, η κίνηση «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου» προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε αυτοψίες σε παραλίες του νησιού, προκειμένου να καταγραφούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις. Μία από αυτές τις παραλίες ήταν η Πλάκα, η οποία είναι μήκους πολλών χιλιομέτρων.
«Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένας δρόμος πάνω στις αμμοθίνες, ο οποίος διευρύνεται συνεχώς με άργιλο και χαλίκι. Επίσης, συνεχώς γίνονται αμμοληψίες στην παραλία. Έχουν σηκώσει τόνους άμμου και συνεχίζουν, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος μισθώνει τα μηχανήματα. Μετά το δρόμο υπάρχουν κατασκευές, ακόμα και πάνω στο κύμα. Βλέπεις διάφορα τοιχία, εξέδρες, σωλήνες και σε κάποια σημεία είναι κλειστή η πρόσβαση των πολιτών προς την παραλία. Σε ένα σημείο της παραλίας υπάρχει διάβρωση και για να την αντιμετωπίσουν, έβαλαν σακιά με άμμο, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Δυστυχώς, υπάρχει καθεστώς άγριας Δύσης υπό την ανοχή του δήμου, αφού δεν φαίνεται να γίνεται κάποιος έλεγχος. Πρέπει να κλείσει άμεσα ο δρόμος και να αποκατασταθεί, ό,τι είναι δυνατόν από το φυσικό περιβάλλον, αφού πλέον δημιουργούνται μη αναστρέψιμες καταστάσεις», λέει στο ethnos.gr η κ. Ανδριανοπούλου.
Κατά την ίδια, η δράση της κίνησης πολιτών «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», ξεκίνησε με αφορμή τις εργασίες του δήμου με γεωσκαπτικά μηχανήματα σε πολλές παραλίες του νησιού, προκειμένου να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες από beach-bar.
«Πέρυσι έγινε χαμός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έγιναν πολλές καταγγελίες από πολίτες, πιάστηκαν επ' αυτοφώρω και σταμάτησαν οι καταγγελίες. Μετά τις εντάσεις αυτές, ο δήμος υποσχέθηκε ότι πέρυσι θα ήταν η τελευταία φορά που θα ισοπέδωναν τις παραλίες. Φαίνεται ότι φέτος προσπαθεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή του, αφού ο σχετικός διαγωνισμός δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ζητάμε να γίνουν αυτοψίες, πριν μπουν τα μηχανήματα, ώστε να ξέρουμε πόσος καθαρισμός χρειάζεται και πού», σημειώνει η κ. Ανδριανοπούλου.
«Κάνουμε αυτοψίες - Δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε πρόστιμα»
Για αδυναμία του Δήμου Νάξου να επιβάλλει πρόστιμα, σε όσους παρανομούν, αφού δεν έχει την αρμοδιότητα, μια και οι παραλίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κτηματικής Υπηρεσίας, κάνει λόγο ο κ. Λιανός.
«Ο δήμος έχει περιφράξει την περιοχή των αμμοθινών και συνεργάζεται με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των οικοσυστημάτων. Προχωρούμε πολύ συχνά σε αυτοψίες και ελέγχους και διαβιβάζουμε τα αποτελέσματα στην Κτηματική Υπηρεσία. Αυτή από την πλευρά της έχει προχωρήσει σε ανακλήσεις αδειών και έχει επιβάλλει πρόστιμα. Το αποτέλεσμα είναι να έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Ως τοπική αυτοδιοίκηση ζητάμε την προστασία του περιβάλλοντος και την απολύτως ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες», αναφέρει ο κ. Λιανός.
ethnos.gr