Η διακυβερνητική σύνοδος κορυφής, που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Ρώμη στις 17 Απριλίου υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία μετά από αίτημα της Ρώμης την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Μια ακύρωση που πονάει πολιτικά την Άγκυρα
Η συμβολική αξία της συνάντησης ήταν τεράστια για την τουρκική ηγεσία. Σε μία στιγμή που ο διεθνής Τύπος ασκεί σκληρή κριτική για τις εξελίξεις στην Τουρκία, μια συνάντηση με την ακροδεξιά Μελόνι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Άγκυρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μια σημαντική σύνοδος κορυφής που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δείξει τη δύναμή της στην Ευρώπη ακυρώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της», υπογραμμίζει δηκτικά η πολιτική αναλύτρια, Μπαρτσίν Γινάντς.
Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε σχετίζεται με «στενότητα χρόνου» της Ιταλίδας πρωθυπουργού.
Η ιταλική διάψευση
Σύμφωνα με πηγές της Ρώμης, «η ημερομηνία της 17ης Απριλίου δεν ήταν ποτέ επίσημη». Ωστόσο, στην τουρκική πλευρά, η ημερομηνία είχε οριστεί σαφώς.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK), αναφέρεται ότι «η 4η Διακυβερνητική Σύνοδος Τουρκίας-Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 17 Απριλίου 2025 υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι».
Μάλιστα, είχε προγραμματιστεί και παράλληλο επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετείχαν και οι δύο ηγέτες.
Προτίμησε Ουάσιγκτον από την Άγκυρα;
Η επικείμενη επίσκεψη της Μελόνι στις ΗΠΑ και οι φήμες περί μεσολάβησης μεταξύ ΕΕ και Τραμπ δίνουν άλλο βάθος στην αναβολή. Η Ιταλίδα ηγέτις, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ίσως δεν ήθελε να εμφανιστεί στο ίδιο πλάνο με τον Ερντογάν λίγο πριν στραφεί στον Λευκό Οίκο. Ειδικά με δεδομένες τις εικόνες διαδηλώσεων στους δρόμους της Τουρκίας, «η Μελόνι μπορεί να μην ήθελε να φιλοξενήσει τον Ερντογάν υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά μπορεί να προέβαλε τα "προβλήματα χρόνου" ως λόγο για να μην προσβάλει την Άγκυρα», σχολιάζει η Μπαρτσίν Γινάντς στο Τ24, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Το βάρος της εικόνας
Η Άγκυρα είχε επενδύσει πολλά στη συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό. Η Μελόνι αποτελεί έναν από τους λίγους ηγέτες της Ε.Ε. που διατηρούν στενή σχέση με τον Ερντογάν, με κοινές θέσεις σε θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Η εξαγορά της ιταλικής Piaggio Aerospace από την τουρκική Baykar ενίσχυσε τις αμυντικές συνεργασίες, ωστόσο, «η ακροδεξιά Μελόνι έχει επικριθεί γιατί δεν κρατά αποστάσεις από τον φασισμό», καταλήγει η Μπαρτσίν Γινάντς.