Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, αν όχι πιο πολύτιμη. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ας θυμηθούμε ότι όλοι αξίζουμε φροντίδα, κατανόηση και υποστήριξη, καθώς η ευεξία της ψυχής μας είναι θεμελιώδης ανάγκη για την ποιότητα ζωής μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας καθιερώθηκε το 1992 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας και την προώθηση της ψυχολογικής ευημερίας παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, στις 10 Οκτωβρίου, η μέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για την ψυχική υγεία και τις ψυχικές διαταραχές και να μειώσουμε το στίγμα που τις συνοδεύει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αρχικά εστίαζε κυρίως στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγείας, χωρίς ένα συγκεκριμένο θέμα. Από το 1994, ωστόσο, και κάθε χρόνο έκτοτε, επιλέγεται ένα θέμα για την συγκεκριμένη ημέρα, με στόχο την ανάδειξη των πολυδιάστατων πλευρών της ψυχικής υγείας, όπως η πρόληψη των αυτοκτονιών, η κατάθλιψη και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Το θέμα για το 2024 είναι " Η Ψυχική Υγεία στον Χώρο Εργασίας”. Το θέμα αυτό τονίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας στο επαγγελματικό περιβάλλον και καλεί τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν συνθήκες που ενισχύουν την ψυχική ευεξία. Οι υγιείς συνθήκες εργασίας όχι μόνο βελτιώνουν την παραγωγικότητα, αλλά συμβάλλουν και στην ψυχολογική σταθερότητα, μειώνοντας το άγχος. Σε ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς, υποστηριγμένοι και σεβαστοί, η ψυχική ευεξία ενισχύεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται η παραγωγικότητα και μειώνονται τα επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης (burn out).
Οι σύγχρονοι ρυθμοί εργασίας και η πίεση για υψηλή απόδοση πολλές θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Για το 2024, η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, επιδιώκει να εμπνεύσει οργανισμούς και επιχειρήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική ευημερία, προσφέροντας υποστήριξη, εργαλεία και πόρους που προάγουν την ευεξία στον χώρο εργασίας. Είναι μια υπενθύμιση ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη για κάθε επιτυχημένο επαγγελματικό περιβάλλον. Η υποστήριξη από την εργοδοσία και η δημιουργία ενός ψυχικά υγιούς περιβάλλοντος συμβάλλει στη συνολική ευημερία των ατόμων και στη διατήρηση μακροχρόνιων επαγγελματικών σχέσεων.
Ας κάνουμε όλοι την ψυχική υγεία προτεραιότητα, ειδικά στον χώρο εργασίας!
Ανθή Ανδροβιτσανέα
Ψυχολόγος M.Sc
Γνωσικακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία